Hostname: page-component-cd9895bd7-q99xh Total loading time: 0 Render date: 2024-12-26T20:00:20.876Z Has data issue: false hasContentIssue false

Stability and change at Çadır Höyük in central Anatolia: a case of Late Chalcolithic globalisation?

Published online by Cambridge University Press:  20 June 2019

Sharon R. Steadman*
Affiliation:
SUNY Cortland, USA
Gregory McMahon
Affiliation:
University of New Hampshire, USA
Benjamin S. Arbuckle
Affiliation:
University of North Carolina, USA
Madelynn von Baeyer
Affiliation:
Harvard University, USA
Alexia Smith
Affiliation:
University of Connecticut, USA
Burcu Yıldırım
Affiliation:
Middle East Technical University, Turkey
Laurel D. Hackley
Affiliation:
Brown University, USA
Stephanie Selover
Affiliation:
University of Washington, USA
Stefano Spagni
Affiliation:
Independent scholar, Italy

Abstract

Scholars have recently investigated the efficacy of applying globalisation models to ancient cultures such as the fourth-millennium BC Mesopotamian Uruk system. Embedded within globalisation models is the ‘complex connectivity‘ that brings disparate regions together into a singular world. In the fourth millennium BC, the site of Çadır Höyük on the north-central Anatolian plateau experienced dramatic changes in its material culture and architectural assemblages, which in turn reflect new socio-economic, sociopolitical and ritual patterns at this rural agro-pastoral settlement. This study examines the complex connectivities of the ancient Uruk system, encompassing settlements in more consistent contact with the Uruk system such as Arslantepe in southeastern Anatolia, and how these may have fostered exchange networks that reached far beyond the Uruk ‘global world‘ and onto the Anatolian plateau.

Özet

Özet

Bilim adamları son zamanlarda küreselleşme modellerinin MÖ 4. bin yıla ait Mezopotamya Uruk sistemi gibi antik kültürlere uygulanmasının etkinliğini araştırmaktadırlar. Küreselleşme modelleri içinde ‘karmaşık bağlantı’ modeli, farklı bölgeleri tek bir dünyada bir araya getiren bir modeldir. M.Ö. 4. binyılda, kuzey-orta Anadolu platosundaki Çadır Höyük yerleşimi, maddi kültür ve mimari örneklerinde çarpıcı değişiklikler yaşamıştır, ki bu değişiklikler bu kırsal ve tarımsal-pastoral yerleşimdeki yeni sosyo-ekonomik, sosyopolitik ve ritüel yapıları yansıtmaktadır. Bu çalışmada, güneydoğu Anadolu’daki Arslantepe gibi Uruk sistemi ile sürekli temas halindeki yerleşimleri kapsayan eski Uruk sisteminin karmaşık bağlantıları ve bunların, Uruk ‘küresel dünyası’nın’ ötesine ve Anadolu platosuna ulaşan değişim ağlarını nasıl destekleyebileceği incelenmektedir.

Type
Articles
Copyright
© British Institute at Ankara 2019 

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)