Hostname: page-component-745bb68f8f-5r2nc Total loading time: 0 Render date: 2025-01-13T06:34:14.313Z Has data issue: false hasContentIssue false

Funerary and votive monuments in Graeco-Roman Cilicia: Hellenistic, Roman and early Byzantine examples in the museums of Mersin and Alanya

Published online by Cambridge University Press:  17 July 2017

Ergün Laflı*
Affiliation:
Dokuz Eylül Üniversitesi, Izmir, Turkey

Abstract

In this contribution, 13 previously unpublished grave and votive monuments are analysed, plus two boundary markers. These monuments, housed in the museums of Mersin and Alanya in Cilicia in southern Asia Minor, are both artistic and epigraphic documents. Most of them were made in this region, but three were imported from Antioch-on-the-Orontes, Pisidia and the island of Delos, as can be deduced from their iconography. These new examples from Cilicia and eastern Pamphylia offer insights into the different concepts of μνῆμα or μνημεῖον (memorial) popular in Hellenistic and Roman times throughout Asia Minor.

Özet

Özet

Bu makalede daha önce yayımlanmamış 13 adet mezar ve adak anıtı ile iki adet sınır taşı incelenmektedir. Güney Anadolu’daki Kilikia Bölgesi’nin Mersin ve Alanya Müzeleri’nde saklanmakta olan bu eserler hem sanatsal, hem de epigrafik belge niteliği taşımaktadırlar. Bu eserlerin çoğu Kilikia Bölgesi’nde yontulmuşlardır; betimlemelerinden anlaşıldığı üzere üç adet eser ise Antiokheia epi Orontes, Pisidia ve Delos’ta üretilmiştir. Kilikia ve Doğu Pamphylia Bölgeleri’nden tanıtılan bu yeni örnekler, Hellenistik ve Roma Dönemleri’nde Anadolu’nun tamamında yaygın olan μνῆμα ya da μνημεῖον (anıt) kavramının farklı açılardan irdelenmesini sağlamaktadırlar.

Type
Articles
Copyright
Copyright © The British Institute at Ankara 2017 

Access options

Get access to the full version of this content by using one of the access options below. (Log in options will check for institutional or personal access. Content may require purchase if you do not have access.)